saaghar-front-page_3

معرفی تصویری ساغر ۲.۵ (بزودی منتشر می‌شود…)

بعد از بیش از دو سال که از انتشار نسخه ۱ ساغر می‌گذرد اکنون ساغر ۲٫۵ در مراحل نهایی آماده سازی است و به زودی (حداکثر تا آخر هفته) منتشر خواهد شد.
نسخه جدید ساغر با امکاناتی بسیار و همچنین بهبودها و رفع باگ‌های فراوان، سریعتر و کاراتر از گذشته خواهد بود، در ادامه مطلب بصورت خلاصه به برخی ویژگی‌های برتر نسخه جدید اشاره خواهم کرد.

برای دیدن عکس‌ها در اندازه بزرگ روی آنها کلیک کنید.

رابط کاربری: (بالا)

  • دو مجموعه آیکون جدید:
    • Dark Glass: که به عنوان مجموعه‌آیکون پیش‌فرض اضافه شده است.
    • Iconic Cyan:‏ (http://somerandomdude.com/work/iconic)
  • قلم و رنگ هر بخش (سرنویس‌ها، بخش‌ها و …) بشکل مجزا قابلیت شخصی‌سازی دارد.

    *همانطوری که در عکس می‌بینید فونت «‎Droid Arabic Naskh (with DOT)‎» برای اکثر بخش‌ها بصورت پیش‌فرض انتخاب شده است و دلیل آن این است که بین فونت‌های آزاد و دارای خوانایی مناسب کم مشکل‌ترین فونت بود اما بخاطر باگی (در Qt؟) به این فونت یک نقطه اضافه کرده‌ام. (در تستی جدید متوجه شده‌ام بر روی مکینتاش این فونت اصلا خوب و جالب نیست، شاید انتخاب یک فونت دیگر از سری X راه حل باشد.)
  • پنل جدیدی که مجموعه‌های موجود را فهرست‌وار در دسترس قرار می‌دهد و بعلاوه دارای کادر جستجوی سریع است.
  • استفاده از خاصیت پشت‌زمینه شفاف ویندوز ویستا و جدیدتر از آن:

  • گزینه‌ای برای انتخاب حالت نمایش اشعار درنظر گرفته شده است.
  • گزینه «اعمال کردن» به پنجره سامانش اضافه شده است.
  • زبان رابط کاربری نرم‌افزار قابل انتخاب کردن است. (انگلیسی/فارسی)
  • سعی شده در ترجمه فارسی از کلمات مناسب‌تر و فارسی‌تر استفاده شود. (که این مورد با لطف و توجه دوست عزیز دکتر سیاوش کیانی اتفاق افتاده است و بنده سعی کرده‌ام پیشنهادهای ایشان را در ترجمه اعمال کنم. که در همین‌جا از ایشان بخاطر کمک‌های فراوان در بخش علم ادبی مورد نیاز، تشکر می‌کنم.)
  • از پیشنهادها و تصحیح‌های دوستان در مورد ترجمه فارسی و یا انگلیسی با کمال میل استقبال می‌کنم.

بخش جستجو: (بالا)

  • در نسخه جدید نتایج جستجو برای هر شعر تمام موارد یافت شده را دربر دارد. که موارد یافت شده از یک شعر دارای رنگ پشت‌زمینه مشابه هستند.
  • اکنون در قسمت نتیجه‌های جستجو، موردی که بوسیله کاربر فعال شده است برجسته‌سازی می‌شود و بعلاوه موارد مشاهده شده قبلی هم با رنگی متفاوت برای کاربر قابل تشخیص خواهند بود.
  • بعلاوه بخش نتیجه‌ها تعداد جستجوها و تعداد نتیجه‌های پالایه شده را نمایش می‌دهد.
    (در صورت ناخوانا بودن کلیک کنید)
  • اکنون با انتخاب «سرنویس‌ها» از قسمت محدوده جستجو، می‌توانید در میان سرنویس‌ها جستجو کنید.
  • با استفاده از گزینه‌های پیشرفته بخش جستجو می‌توانید از حالتهای جستجوی متفاوتی استفاده کنید:
    • «نادیده گرفتن آوای نویسه‌ها»: در این حالت جستجو تمام نویسه‌های مشابه با صدای متفاوت را یکسان خواهد گرفت، به عنوان مثال جستجوی «رییس» تمام حالتهای «رئیس»، «رئئس»، «ریئس» و «رییس» را در برخواهد گرفت که البته این به قیمت کند شدن جستجو خواهد بود.
      نکته: بعلاوه با جستجوی «”لبه تیغ”» مواردی که «ی» به عنوان کسره اضافه بکار رفته است یعنی «لبه‌ی تیغ» هم یافت خواهند شد، که البته باز هم این به قیمت کند شدن جستجو خواهد بود.
    • «نادیده گرفت حرکت‌های نویسه‌ها»: در این حالت جستجو تمام حرکات روی نویسه‌ها را نادیده خواهد گرفت. یعنی جستجوی «پر» عبارات «پَر»، «پُر» و … را دربرمی‌گیرد (این امکان قبلا هم در دسترس بوده است).

مجموعه‌داده‌ها: (بالا)

  • توانایی گرفتن فهرست مجموعه‌داده‌های دردسترس، از طریق اینترنت اضافه شده است.
  • همچنین توانایی نصب مجموعه‌داده از فایل‌های فشرده (zip) فراهم شده است که در صورت وجود تصویر مرتبط با مجموعه این تصویر هم در محل مربوطه نصب خواهد شد.
    نکته: حتما دقت کنید که برای اینکه این قابلیت کارایی لازم را داشته باشد فایل پایگاه‌داده باید در مکانی باشد که دسترسی نوشتاری به آن داشته باشید، که در نصب پیش‌فرض ساغر بر روی هر سه سیستم‌عامل (البته در مورد مک مطمئن نیستم) این دسترسی برای کاربر عادی وجود ندارد در نتیجه باید ساغر را با دسترسی کاربر مدیر (root یا administrator) اجرا کنید و یا محل پایگاه‌داده را عوض کنید.
  • با توجه به اضافه شدن دو امکانی که در بالا ذکر شد امکان اجرای ساغر بدون پایگاه‌داده نیز اضافه شد.
  • بصورت ابتدایی حمایت از مجموعه‌داده‌ها دارای محتوا با زبان‌های از چپ به راست اضافه شده است.

حمایت از فایل‌های صوتی: (بالا)

  • این بخش جدیدی است که با استفاده از آن کاربر می‌تواند به هر شعر/نثر فایل صوتی را مرتبط سازد و بعلاوه از فایل‌های صوتی مرتبط شده آلبوم‌هایی بسازد، درواقع ساختن آلبوم این معنی را می‌دهد که می‌توان به یک شعر/نثر فایل‌های صوتی متفاوتی را در آلبوم‌های متفاوتی نسبت داد.
    نکته: بنا به اینکه سعی بنده بر این است که قالب و فرمتی جدید را حتی‌المکان ایجاد نکنم، برای آلبوم‌های ساغر از ساختار استاندارد m3u8 استفاده کرده‌ام که شکل یونیکد قالب معروف m3u می‌باشد و از پسوند انتخابی ‏sal‏ مخفف ‎(Saaghar Album)‎ برای آن استفاده کرده‌ام.
  • از آنجا که این بخش بیش از یک سال پیش نوشته شده است با آنچه در گنجور رومیزی آمده است هماهنگ نیست، اما برای اینکه کاربران از امکانات جدید مربوط به این بخش که گنجور رومیزی محیا کرده است در ساغر بی‌بهره نمانند در فاصله بعد از انتشار نسخه جدید گنجور رومیزی سعی کردم آنها را بشکل ساده و بدون در نظر گرفتن برخی جزییات پیاده‌سازی کنم.
    • خواندن فایلهای XML ساخته شده توسط همگام‌ساز گنجور: به علت تفاوت‌های ساختاری که بخش مدیریت فایل‌های صوتی در ساغر و گنجور رومیزی دارد ساغر فقط اطلاعات مربوط به اولین فایل صوتی در فایل XML همگام‌ساز را بارگذاری می‌کند، نحوه کار هم نسبتا ساده و خودکار است کافیست فایل XML را به نام فایل صوتی مربوطه تغییر نام دهید و درکنار فایل صوتی قرار دهید، ساغر در هنگام پخش فایل صوتی اگر فایل XMLی هم‌نام با آن یافت سعی می‌کند آن را بارگذاری کند.


    • تولید فایلهای XML در قالب همگام‌ساز گنجور: این مورد هم به شکل خیلی ساده و ابتدایی پیاده‌سازی شده است، روش کار به این صورت است که فایل صوتی که بارگذاری شده است نباید فایل XMLی هم‌نام با خود در کنار خود داشته باشد در این صورت این قسمت فعال خواهد بود و کافیست از منوی مربوط به «پخش‌کننده موسیقی» گزینه «اجرای همگام‌ساز متن/صدا» را انتخاب کنید و از این لحظه به بعد بر روی هر مصراعی که کلیک کنید زمان آن لحظه فایل صوتی برای آن مصراع ذخیره خواهد شد و سرانجام بصورت خودکار فایل XML نهایی هم نام با فایل صوتی در کنار آن ایجاد خواهد شد.
    • نکته: برای اینکه فایل‌های XML تولید شده توسط ساغر برای ردگیری باگ‌ها و خطاهای احتمالی از فایل‌های XML تولید شده توسط گنجور رومیزی قابل تشخیص باشند، در ابتدای آنها کامنتی مبنی بر اینکه توسط ساغر تولید شده‌اند اضافه می‌شود.

و سرانجام بسیاری بهبودها و رفع باگ‌های ریز و درشت اتفاق افتاده است که در ChangeLog می‌توانید اکثر آنها را ببینید.

مشکلات: (بالا)

  • یکی از مشکلات باگی در Qt4 است که با بعضی فونت‌های خاص و با ترکیب نویسه‌های خاصی (بیشتر اعراب نویسه‌ها) نرم‌افزار crash کرده و بسته می‌شود.
  • و متاسفانه امروز که توانستم این نسخه رو بر روی مکینتاش تست کنم مشکلات خیلی بدی وجود داشت که فعلا به نظرم باگهای Qt است اما اگر فرصتی شد بیشتر بررسی می‌کنم، در هرصورت بعیده این باگها رو برای این انتشار رفع کنم.

یک فکر در “معرفی تصویری ساغر ۲.۵ (بزودی منتشر می‌شود…)”

  1. واقعاً دستت درد نکنه رضی جان. فقط یه سوال:
    توی «حمایت از فایل‌های صوتی» آیا برای کل یه شعر، می‌تونیم صدا ضبط کنیم یا برای تک‌تک بیت‌ها هم می‌تونیم صدا ضبط کنیم؟

    رضی

    نه وحیدجان شاید درست موضوع رو بیان نکردم، اصلا ضبط صدا مطرح نیست و موضوع اینه که وقتی صدایی از قبل موجود رو به یک شعر/نثر منتسب کردیم می‌تونیم با متن همگام‌سازیش کنیم، تا موقع پخش فایل صوتی متن مرتبط با اون برجسته بشه.

  2. وای چه عالی! یه چیزی مثل سیستم کارائوکه.
    اگر ضبط صدا توی خود ساغر امکان‌پذیر نباشه، طبیعتاً می‌تونیم صدا رو توی یه نرم‌افزار دیگه ضبط کنیم و بعد بیاریمش توی ساغر، همگام‌سازیش کنیم. درسته؟

    رضی

    خب توی ساغر ضبط صدا امکان‌پذیر نیست چون هم تمام این ویژگی‌ها در اول راهند و هم بنده سعی بر این دارم مسیر توسعه ساغر به سمت مسائل غیر ضروری کشیده نشه، چون تجربه نشون داده نرم‌افزاری که سعی کنه همه کارها رو انجام بده کاری رو که براش ساخته شده هم به خوبی انجام نمیده ;)

    و در واقع بله دقیقا همینطوره که گفتی :) یعنی صدا رو کاربر به هر شکل خواست یا تولید میکنه (با ترم‌افزارهایی که در دسترسن) یا از منابع موجود استفاده می‌کنه و بعد به ساغر اضافش می‌کنه و بعد امکان همگام سازی رو داره.

  3. درود و سپاس رفیق. و آفرین به این استراتژی هوشمندانه:” سعی بر این دارم مسیر توسعه ساغر به سمت مسائل غیر ضروری کشیده نشه، چون تجربه نشون داده نرم‌افزاری که سعی کنه همه کارها رو انجام بده کاری رو که براش ساخته شده هم به خوبی انجام نمیده”.

    رضی

    درود بر شما
    ممنونم اما این استراتژی شاید بیشتر از هوشمندانه بودن مبتنی بر تجربه باشه، چون فکر کنم خودمم اگر ده سال پیش یه برنامه شعر مینوشتم بیل زدن رو هم جزو وظایفش قرار میدادم :D

  4. آقا دست مریزاد! واقعاً خسته نباشید. منتظر انتشار نسخۀ جدید می‌مانیم.

    رضی

    ممنونم از شما و همچنین دست مریزاد و خسته نباشید به شما.

  5. عالی،واقعا بی‌صبرانه منتظرم.
    امیدوارم همینطور ادامه بدید.

    رضی

    ممنونم، به امید خدا اگر عمری بود و وقتی حتما به توسعه ساغر ادامه خواهم داد.

امکان ثبت دیدگاه وجود ندارد.